Metz, Vipers Kristiansand, Rostov Don și Gyor sunt cu un pas în turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal feminin, după rezultatele înregistrate în manșa tur. Primele trei echipe sunt clădite pe scheletul echipelor naționale, ale Franței, Norvegiei și Rusiei. Gyor are în lot jucătoare preponderent străine, dar și în cazul campioanei maghiare se poate vorbi de un schelet al selecționatei Norvegiei, din moment ce are cinci handbaliste ale nordicilor în primele „16″.
În ultimii ani, echipele de club care au intrat cu „multinaționale” în Liga Campionilor au avut câștig de cauză. Gyor, CSM București, Vardar Skopje și chiar Buducnost Podgorica au reușit să câștige trofee sau să ajungă în finala competiției bazându-se în primul rând pe importurile efectuate. Sezonul actual marchează o nouă tendință la cel mai înalt nivel. Echipele care sunt alcătuite pe scheletul „naționalelor” – cele mai importante – au început să aibă câștig de cauză, iar prima „victimă” în calea acestor strategii este chiar CSM București. Campioana României s-a bazat și în acest sezon pe importuri importante – 10 jucătoare străine -, fără a avea mai mult de două din aceeași națională.
Metz, adversara campioanei României în sferturile de finală, a lucrat la proiect în ultimii 2-3 ani, astfel că azi a ajuns să aibă în lot nu mai puțin de opt jucătoare din naționala Franței. Întâmplător sau nu, sunt și campioane mondiale și europene. Se poate vorbi, așadar, și de un ajutor reciproc, de beneficii de ambele părți, club – națională. Pe acest schelet a mai așezat 2-3 jucătoare bune din afară (olandeza Luciano este accidentată), iar formația lui Emmanuel Mayonnade a venit ca un „tăvălug” peste CSM București. Tot acest proiect a generat și o stare de spirit în interior, mai mult atașament de culorile clubului, etc.
Vipers Kristiansand este formată cam pe același profil, a adunat mai multe jucătoare din echipa națională a Norvegiei, ajungând ca azi să dețină 8-9 fete care sunt sau au evoluat la reprezentativa nordică. În aceeași manieră ca și Metz, Vipers a câștigat la București în prima fază a competiției, iar în sferturi s-a impus destul de clar la Podgorica, cu 24-19. Acum, are șansa de a se califica în premieră în Final Four, după ce anul trecut a pierdut Cupa EHF cu SCM Craiova. Proiectul a continuat și a adus roadele.
Rostov-Don este o echipă închegată pe sceheletul naționalei Rusiei încă din sezonul trecut. Ambros Martin are sub comandă mai multe campioane olimpice en-titre, echipa fiind întărită cu Abbingh și Pessoa. Inclusiv FTC Rail Cargo și Odense, formații care au pierdut greu manșa tur în sferturile de finală, sunt pe același proiect.
Mai mult, Gyor a încercat mai mult ca niciodată în ultimii ani să schimbe puțin strategia, mergând la rândul ei pe scheletul unei echipe naționale. Diferența constă în faptul că nu este vorba despre naționala Ungariei, țara pe care o reprezintă, ci a Norvegiei. Grimsbo, Brattset, Oftedal, Kristainsen și chiar Mork, care poate ajuta în Final Four după ce a depășit momentul accidentărilor, au reprezentat / reprezintă nume cu ajutorul cărora Norvegia și-a construit multe victorii importante.
Gyor și CSM București sunt cluburile din sferturile de finală ale Ligii Campionilor care au importat pentru acest sezon cele mai multe jucătoare străine, 13, respectiv 10. Celelalte echipe au următoarea distribuție a jucătoarelor străine din loturi:
În realitate, Metz are însă aceste străine doar la număr, pentru că din echipă fac parte doar jumătate. Cealaltă jumătate reprezintă mai degrabe fete de perspectivă. De fapt, la București, campioana Franței a avut 12 handbaliste autohtone și Xenia Smits (Germania) a fost străina care a adus plusul de care avea nevoie.
CSM a avut opt fete autohtone în lot pentru partida cu Metz, practic toate aflate în lotul lărgit cu excepția Cristinei Neagu (accidentată), dar în realitate s-a bazat doar pe una, Oana Manea. Iar fostul pivot al naționalei a jucat așa mult pentru că Dragana Cvijic a devenit indisponibilă. Iulia Curea, Paula Ungureanu și Bianca Bazaliu au evoluat puțin, iar celelalte românce au fost doar la număr.
CSM București a prins „firul” noilor tendințe destul de târziu, în sensul că a transferat patru jucătoare din echipa națională pentru sezonul următor. Pentru actualul an competițional nu se mai poate face însă nimic. Ci, campioana României i-a mai rămas doar să spere la o minune înaintea returului cu Metz, care pornește de la 26-31. Partida se va desfășura sâmbătă, de la ora 21:00.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER